Bron van vermelding: Hellevoetse Post.

Renovatie project " Olaertsduyn " jaar 2003-΄04

Renovatie project aan monumentaal landhuis " Olaertsduyn " in Rockanje, onze vakmanschap is hier goed tot uiting gekomen.

Fotoreportage foto   1 t/m  8

Fotoreportage foto   9 t/m  15

Fotoreportage foto   16  t/m  25

Klik op een van de 3 bovenstaande reportages

Renovatie project Landhuis " Olaertsduyn " in Rockanje.

Dit landhuis is te vinden middenin de Voornse duinen en ooit in opdracht gebouwd als jachthuis en buiten verblijf voor de havenbaron hr. William Smith uit Rotterdam en ontworpen door de Amsterdamse architect J.W. Hanrath. Met de bouw werd begonnen in het jaar 1910. De tuin eromheen is aangelegd naar een ontwerp van de bekende landschapsarchitect dhr. Leonard Springer bekend van o.a. een tuinontwerp in paleis Soestdijk.

Tijdens de renovatie werkzaamheden werd er een open monumentendag gehouden. De hele dag wordt het landhuis bezocht door tientallen bezoekers. Waaronder ook enkele bezoekers die nog interessante en zelfs spannende verhalen rond het landhuis wisten te vertellen. Een voorbeeld van een leuke anekdote is het speciaal aangepaste en verbouwde toilet ruimte. Dit alles werd bewerkstelligt naar aanleiding van een koninklijk bezoekje van hare majesteit de koningin begin vorige eeuw aan het landhuis. Een van haar wensen was dat zij graag gebruik maakte van een toiletruimte van ruime afmeting. Echter tijdens haar bezoek maakte zij geen gebruik van het toilet. Of het lugubere verhaal over de moord op de tuinman in de jaren van de tweede wereld oorlog, zijn levenloos lichaam werd in de tuin nabij het tuinhuis aangetroffen. Naar het schijnt is de dader van de moord nimmer aangewezen. Ook waren interessant de alledaagse verhalen; hoe het voedsel werd bewaard en koel gehouden. Waar de kolen voor de diverse kachels in het landhuis werden opgeslagen. Kortom een leuke dag, waar wij het gevoel bij kregen ook het landhuis van bijna een eeuw geleden even bezocht te hebben.